Profesjonalny serwis kawowy to obecnie podstawa każdego wydarzenia czy imprezy. Trudno sobie wyobrazić event bez filiżanki aromatycznej i wspaniale przygotowanej kawy. Dobra kawa poprawia nastrój i sprzyja kreatywnym rozmowom. Polacy już od wielu lat doceniają jakość dobrej kawy i interesują się kulturą jej picia. Na naszym rynku pojawiło się wiele rodzajów kaw wysokiej jakości z kawą speciality na czele. Jaki zatem rodzaj kawy wybrać na imprezę? Która kawa zachwyci Twoich gości?

Wybierz kawę razem z BigBeans

W BigBeans zawsze staramy się wyjść naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów. Oferujemy kompleksowy serwis kawowy i usługę mobilnego baristy na imprezy biznesowe, konferencje, targi i uroczystości rodzinne. Zawsze serwujemy kawę najwyższej jakości, która pochodzi z renomowanej polskiej palarni. Po rozmowie z naszym klientem jesteśmy w stanie polecić konkretny rodzaj kawy, która będzie odpowiednia dla niego i pozostałych uczestników wydarzenia. Jakie rodzaje kawy proponujemy?

Kawy z Ameryki Południowej – klasyka i delikatny smak 

Kawy z Ameryki Południowej są bardzo popularne ze względu na klasyczny smak i aromat. Zachwycają delikatnym smakiem, z którego przebijają nuty czekolady, orzechów i toffi. To właśnie m.in. w Ameryce Południowej produkowana jest ceniona na całym świecie Arabica, która już w XVII zdobyła dużą popularność wśród koneserów tego napoju. Kawa Arabica charakteryzuje się niższą zawartością kofeiny, czemu zawdzięcza swój łagodny smak.

Plantacje kawy znajdują się głównie w Brazylii, Peru i Kolumbii. Kawy z tego regionu świata zawdzięczają swoją jakość doskonałym warunkom klimatycznym. Dobrze nasłonecznione tereny górskie, obfite opady deszczu, ciepła i żyzna gleba sprzyjają uprawie kawy o głębokim i delikatnym smaku.

Wybór kawy z Ameryki Południowej na Twój event będzie najmniej „ryzykowny”. Większość kawoszy ceni sobie kawy z Brazylii, Kolumbii i innych krajów tego regionu ze względu na jej ekskluzywny i subtelny smak. Docenią ją goście z każdego kręgu kulturowego i regionu świata.

Kawy z Afryki – zaskakująca różnorodność smaków

Kawy z Afryki zaskakują swoją różnorodnością i będą doskonałe zarówno dla koneserów, jak i osób, które rozpoczynają przygodę z kawą. Jeżeli szukasz delikatnej kwasowości z nutami cytrusów, to warto postawić na kawy z Kenii i Etiopii. Delikatność i słodycz odnajdziemy natomiast w kawach z Kamerunu czy Ugandy. Warto dodać, że afrykańska kawa to nie tylko Arabika, ale też wysokiej jakości Robusta o wyrazistym smaku. 

A może kawa z Indonezji?

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, to proponujemy kawę z Indonezji o cięższym i bardziej intensywnym smaku. Tradycja uprawy kawy w tym regionie świata ma swój początek w XVI i XVII wieku, gdy Indonezja była jeszcze kolonia holenderską. Obecnie plantacje kawy zajmują ponad 1 mln hektarów, a ziarna są wytwarzane przez niewielkie, rodzinne gospodarstwa. Indonezyjskie kawy uprawiane są na terenach wulkanicznych w przedziale od 1000 do 1800 m n.p.m. Ten typowy dla Indonezji terroir sprawia, że kawy z tego regionu charakteryzują się umiarkowaną kwasowością i mają ziemisty, mineralny posmak. Najbardziej znane gatunki indonezyjskiej kawy to Lintong, Gayo Mountain, Ankola, czy osławiony Kopi Luwak.

Kawa z Indonezji jest polecana dla kawoszy i koneserów, którzy cenią mocne i intensywne smaki. Dobrze, jeśli pojawi się na Twojej imprezie, ale nie jako motyw przewodni. Będzie świetną towarzyszką dla kaw z Afryki czy Ameryki Południowej o łagodniejszym smaku. Chętnie ją zaserwujemy tym gościom, którzy szukają mocniejszych wrażeń.

Chcesz wybrać kawę na swój event? Skontaktuj się z nami telefonicznie lub wypełnij formularz kontaktowy. Odpowiemy Ci jak najszybciej i przygotujemy plan na udaną imprezę. Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy na naszą stronę internetową www.bigbeans.pl.

Dalej
Czy istnieje przepis na idealne espresso?
Comments are closed.