Kawa - The Big Beans Production

Kawa

Cześć! Twoja obecność w tym miejscu sprawia nam radość. Mamy nadzieję, że wkrótce spotkamy się przy filiżance dobrej kawy.

Cześć,

Cześć Twoja obecność w tym miejscu sprawia nam radość. Niebawem spotkamy się przy filiżance dobrej kawy. Masz świetny gust!

 POCHODZENIE MA ZNACZENIE

Kawa, kiedy dojrzewa wchłania aromaty zarówno z gleby jak i otoczenia, dlatego bardzo istotna przy doborze ziarna jest znajomość jego pochodzenia, kraj, region, farma, odmiana botaniczna i wysokości uprawy. Wpływ na finalny smak w naszym espresso lub cappuccino ma również metoda obróbki czyli sposób w jaki pozbędziemy się miąższu z owocu tak by dostać się do ziarna, które interesuje nas najbardziej. Kolejnym elementem będzie profil wypalenia ziarna, umiejętności Roasterów i dokładność na każdym etapie ma ogromny wpływ na smak kawy. Dodajmy do tego jakość wody, możliwości urządzeń, na których pracujemy oraz umiejętności Baristy, tak wiele czynników ma swój udział byśmy uzyskali doskonałą kawę.

etykieta

JAKOŚĆ SPECIALTY

Ten tytuł otrzymują kawy najwyższej jakości, które zostały poddane specjalistycznej ocenie (zarówno zielonego jak i wypalonego ziarna, a szczególnie sprawdzany jest smak i aromat gotowego naparu), po której otrzymały ponad 80/100 punktów, kontrolowane jest to przez SCA (Specialty Coffee Association). Kawa z tego segmentu to 1% światowej produkcji co sprawia, że jest to ekskluzywny produkt. Pozwól, że opowiem Ci o tym więcej przy kubku kawy w trakcie wspólnej realizacji.

tulipany na kawie

LATTE ART

Czyli ulubiona rozrywka baristów The Big Beans Production. Każdy napój mleczny w naszej ofercie występuje w parze z pięknym wzorem na wierzchu. Pracujemy zarówno metodą free pour – czyli malujemy artystyczne cuda, wlewając mleko do kawy za pomocą specjalnego dzbanka, jak i tworzymy bardziej wymagające i dopracowane wzory używając eatchingu, czyli rysowania specjalnym “patyczkiem”, w takich sytuacjach ogranicza nas jedynie wyobraźnia, więc chętnie przygotujemy dla Ciebie Twój specjalny wzór 😉

rhdr

TRZEBA MIEĆ ALTERNATYWĘ

W swojej ofercie posiadamy również napary przygotowane za pomocą alternatywnych metod parzenia, takich jak np.: chemex, aeropress czy drip. Są to kawy przelewowe, jednak w najlepszym tego słowa znaczeniu. Tutaj ogromny wpływ ma wybór odpowiednich jakościowo ziaren, ich ilość oraz grubość zmielenia, czas parzenia, a także wiedza i doświadczenie baristy. ? Dobrze przygotowana kawa przelewowa czyni cuda, potrafi smakować i pachnieć owocami, ma dużo więcej kofeiny od klasycznego espresso, a przede wszystkim podbija serca kawowych fanów.