Wybór kawy ziarnistej do ekspresu może stanowić wyzwanie – szczególnie dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z parzeniem dobrej kawy. W sieci znajdziemy niezliczone porównania i rankingi na ten temat, ale finalnie wybór kawy to kwestia bardzo indywidualna.
Istnieje jednak kilka złotych zasad, którymi możesz się kierować przy wyborze kawy do ekspresu. Pozwól, że Ci je przybliżymy.
Dobra kawa ziarnista – arabica czy robusta?
Wyróżniamy dwa główne gatunki kawy: arabikę i robustę. Temat wyboru rodzaju kawy jest sporny i bardzo często pojawia się w internetowych rozmowach na temat „wyższości” jednej kawy nad inną. Poświęcimy mu więc kilka słów.
Początkującym kawoszom najczęściej rekomenduje się arabikę, głównie ze względu na jej łagodniejszy smak i aromat oraz charakterystyczną, owocową kwasowość. Jeśli więc nie wiesz, jaką kawę wybrać – możesz zacząć właśnie od niej.
Jednak nawet robusta, powszechnie uważana za tą „gorszą” kawę, ma swoich wielbicieli. Jeśli preferujesz bardziej intensywny smak i doceniasz w kawowym napoju tzw. goryczkę – możesz spróbować mieszanki arabiki i robusty (lub nawet samej robusty). Robusta wygrywa także jeśli chodzi o zawartość kofeiny. Najczęściej posiada jej ok. dwukrotnie więcej, niż ziarna arabiki, co może być plusem lub minusem, w zależności od Twoich preferencji.
Jaka kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego automatycznego?
Zacznijmy od oczywistości. Najlepsza kawa do ekspresu to taka, jaka Ci smakuje i jaką jesteś w stanie kupić. Jeśli jednak lubisz testować różne napoje i szukasz kawy idealnej do swojego ekspresu, mamy dla Ciebie kilka wskazówek.
Kawa do ekspresu ciśnieniowego
A zatem – szukasz kawy do ekspresu automatycznego. Możesz dowolnie przebierać pośród różnych opcji – rekomendujemy jednak wybrać kawę wypalaną pod espresso. Nie musisz natomiast martwić się właściwym mieleniem, gdyż ekspres wykona to za Ciebie. Jeśli jednak lubisz eksperymentować, możesz ręcznie wybrać poziom zmielenia Twojej kawy. Możesz zacząć od przetestowania granicznych ustawień Twojego ekspresu – grubego i drobnego mielenia, a później wybrać taki poziom, jaki najbardziej Ci odpowiada.
Kawa do ekspresu kolbowego
W przypadku ekspresu kolbowego sprawa ma się podobnie – wybór ziaren ciemno palonych, dedykowanych espresso często okażę się strzałem w dziesiątkę. Nie jest to jednak regułą – możesz wybrać dowolny poziom palenia według własnych preferencji. Będzie on miał znaczący wpływ na smak kawy. Lubisz kawy kwasowe? Wybierz ziarna jasno palone. Wielbiciele intensywnych, gorzkich kaw docenią palenie ciemne. Jeśli wolisz kawę zbalansowaną – postaw na średni stopień wypalenia ziaren kawy.
Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu przelewowego?
Jesteś właścicielem ekspresu przelewowego? Wybierz kawę speciality jasno lub średnio paloną. Ekspres przelewowy świetnie wydobędzie jej owocowy aromat. Kawa do ekspresu przelewowego powinna zostać zmielona tuż przed przygotowaniem, na średnim poziomie – do tekstury delikatnego piasku.
Dobra kawa – ziarnista czy mielona?
Zawsze będziemy rekomendować wybór kawy ziarnistej. Tak, mielenie kawy jest tu pewną przeszkodą, ale da się ją obejść. Najlepiej wybrać ekspres automatyczny lub zaopatrzyć się w porządny młynek do kawy, który pomoże w przygotowaniu dobrze zmielonej kawy. Jest to oczywiście dodatkowy zakup, ale inwestycja w dobry młynek opłaci się każdemu kawoszowi.
Gwarantujemy, że smak i aromat kawy świeżo zmielonej nie ma sobie równych. Gdy już raz przygotujesz sobie filiżankę aromatycznego espresso ze świeżo zmielonych ziaren, już nigdy nie będziesz chciał(a) wrócić do kawy mielonej.
A zatem – jaką kawę wybrać?
Odpowiedź na pytanie „jaka kawa ziarnista jest najlepsza” nie jest prosta. Dużo zależy od typu ekspresu oraz indywidualnych preferencji. Mając jednak podstawową wiedzę na temat kawy, będziesz w stanie wybrać ziarna najlepsze dla siebie, a przygotowanie idealnej kawy stanie się banalnie proste.
Comments are closed.