Automatyczny ekspres do kawy to marzenie wielu z nas. Takie urządzenie przygotuje kawę błyskawicznie, praktycznie bez naszej ingerencji w proces. Wybieramy nasz ulubiony kubek, a następnie wystarczy nacisnąć przycisk, by cieszyć się swoją ulubioną kawą.
Jednak o ile obsługa ekspresu automatycznego jest bajecznie prosta, to jego zakup już niekoniecznie. Jesteśmy zasypywani ofertami różnorodnych producentów, a wybór ekspresów automatycznych jest ogromny. Czym zatem kierować się przy zakupie i czy na pewno ekspres ciśnieniowy jest najlepszy?
Automatyczny ekspres do kawy – o czym należy pamiętać?
Jeśli cenisz sobie dobrą kawę, ale niekoniecznie lubisz spędzać czas na jej przygotowywaniu – ekspres automatyczny będzie dla ciebie idealny. Obecnie możesz dowolnie przebierać w urządzeniach różnych firm, a nawet odwiedzić salon producenta ekspresu. Na miejscu będziesz mieć możliwość przetestowania różnych modeli i wyboru najlepszego. W showroomie producenta porozmawiasz o wyborze ekspresu, spróbujesz kawy z kilku modeli urządzeń i zapoznasz się z ich funkcjami. Jeśli masz możliwość takiej wizyty – zdecydowanie warto poświęcić ten czas.
A jeśli mielibyśmy przekazać Ci radę – sprawdź ekspres przed zakupem i porównaj ze swoim stylem życia. Jeśli masz 2-3 ulubione kawy, prawdopodobnie nie potrzebujesz 12 programów w drogim ekspresie. Nie musisz też skupiać się na ciśnieniu ekspresu – wcale nie musi być ono na poziomie 15 barów. Zasada, że im więcej barów tym lepiej to bardzo popularny mit, który często ma na celu wymusić zakup drogiego ekspresu. Porządne espresso przygotujesz już w 7-10 bar, a stabilność ciśnienia w ekspresie będzie dużo bardziej istotna, niż osiągane maksimum.
System mleczny – „tak” czy „nie” dla spieniania mleka w ekspresie?
Ekspres automatyczny z opcją spieniania mleka to marzenie wszystkich wielbicieli latte macchiato. Przygotowanie kawy z mlekiem nie będzie wymagać żadnych dodatkowych umiejętności – wystarczy, że wybierzemy odpowiedni program. System spieniania mleka to więc ogromna wygoda dla wielbicieli kaw mlecznych. W innym wypadku, ich przygotowanie wymagałoby zakupu dedykowanego spieniacza, a proces przygotowywania kawy zająłby więcej czasu. Automatyczny ciśnieniowy ekspres do kawy jest wręcz urządzeniem typu „3 w 1”, ze względu na wbudowany młynek i spieniacz. Musimy oczywiście regularnie czyścić pojemnik na mleko, ale i tak unikamy bałaganu związanego z używaniem osobnego urządzenia.
Ekspres automatyczny a przelewowy, kolbowy i kapsułkowy
Ekspres automatyczny posiada wiele zalet, ale ma również jedną znaczącą wadę – cenę. Przy niższym budżecie możemy wybrać inny typ urządzenia, a pomimo oczywistych zalet automatycznych ekspresów, nie jest to opcja dla każdego. Warto więc rozważyć ten zakup w kontekście innych rodzajów ekspresów.
Ekspresy kolbowe to pewna alternatywa dla automatycznych. Parzenie kawy odbywa się tu ręcznie, co może być zarówno wadą, jak i zaletą. Wszystko zależy od tego, jak bardzo cenimy sobie rytuał przyrządzania kawy. Do ekspresu kolbowego potrzebujemy też młynka, co jest dodatkowym kosztem. A jeśli poważnie myślimy o parzeniu dobrej kawy, do naszych obowiązków dochodzi właściwa kalibracja młynka – co trzeba wykonywać codziennie. Może też okazać się, że będziemy musieli przeprowadzić kilka prób, zanim uzyskamy perfekcyjnie zmielone ziarna. W przypadku ekspresu automatycznego z młynkiem nie ma tego problemu – urządzenie wszystko wykonuje za nas. Z kolei z ceną bywa różnie. Wprawdzie ekspres kolbowy może być tańszy od automatycznego, ale najczęściej są to urządzenia dużo niższej jakości. Finalnie cena dobrego ekspresu kolbowego zaczyna się od ok. 4000/5000 zł netto i będzie porównywalna z zakupem ekspresu automatycznego (szczególnie, gdy doliczymy do tego koszt zakupu młynka).
Kolejną tanią alternatywą są ekspresy kapsułkowe. Są banalnie łatwe w obsłudze – nie potrzebujemy ani młynka, ani żadnych dodatkowych akcesoriów, a kawę kupujemy w gotowych, odmierzonych kapsułkach. Przygotowywanie kawy w ekspresie kapsułkowym jest proste i powtarzalne – nie musimy martwić się odpowiednim zmieleniem kawy czy jej właściwym przyrządzeniem. Możemy też przygotować nie tylko espresso, ale też różne napoje na bazie kawy, a nawet gorącą czekoladę. Nie jest to jednak opcja ekologiczna, ze względu na wykorzystanie plastiku w produkcji kapsułek. Wprawdzie producenci ekspresów na kapsułki wprowadzają różnego rodzaju programy recyklingowe, ale w rzeczywistości działa to średnio, a przechowywanie zużytych kapsułek jest problematyczne. Minusem jest także cena. Koszt przygotowania pojedynczej kawy jest w przypadku kapsułek wyższy, niż przy stosowaniu kawy ziarnistej. Codzienna kawa z kapsułek wypadnie więc dość drogo. Nawet jeśli sam koszt ekspresu kapsułkowego jest niższy, jeśli pijemy dużo kawy – zdecydowanie nie jest to ekonomiczna opcja. Kolejny minus może zmartwić wielbicieli kawy z mlekiem. Aby przygotować np. cappuccino w ekspresie kapsułkowym, musimy skorzystać z dodatkowej kapsułki, która najczęściej zawiera mleko w proszku z dodatkiem konserwantów. Jeśli więc preferujesz kawę mleczną, ekspres automatyczny ze spieniaczem będzie dużo lepszym wyborem.Ostatnia opcja to klasyczny ekspres przelewowy. Do niego również potrzebujesz młynka (lub w ostateczności – kawy mielonej, choć to kiepskie rozwiązanie). Możesz też dopłacić do ekspresu przelewowego z wbudowanym młynkiem, na rynku jest kilka rozsądnych propozycji. . Finalnie w takim ekspresie przygotujesz głównie czarną kawę, która będzie świetną alternatywą dla klasycznego americano – ale jeśli nie masz z tym problemu, być może to opcja właśnie dla Ciebie.
Comments are closed.